Jaime 'Penya' y Alfredo Capità, de Jaume Blai Santonja, protagonistas en febrero de Entre Pasodobles y Marchas

En febrero de 2020, dedicamos Entre Pasodobles y Marchas a la marcha zuava Jaime 'Penya' y a la marcha contrabandista 'Alfredo Capità', del compositor Jaume Blai Santonja Espinós.

¿Cómo funciona esta sección?

Esta sección está dedicada al género del pasodoble y a todo tipo de marchas: las presentes en nuestras fiestas de moros y cristianos y otras. La curiosidad de esta sección es que el protagonista de cada mes será quien elija al autor que ocupará su plaza el mes siguiente, creando así una selección de pasodobles elegidos totalmente por los propios protagonistas.

Cada mes, el autor protagonista seleccionará dos o tres de sus obras, que podremos escuchar en las versiones elegidas por el propio compositor. Además, conoceremos sus notas al programa, la historia de cada pasodoble y al propio compositor.

Por elección del propio compositor, el protagonista del mes de marzo de 2020 será Juan Bautista Francés Parra.

 

 

Jaime 'Penya' 

Me gusta llamar a Jaime 'Penya' una marcha 'Zuava' y es que está dedicada al Capitán de la filà Zuavos de Bocairent. Esta marcha cristiana está inspirada y basada en el pasodoble insignia de la filà, EL ZUAVO de Luís Cuello, que se utiliza para acompañarlos en todos los actos de las fiestas y en especial el 'piquete' que se celebra cada día de Sant Blai.

Por deseo expreso del autor puedes descargar el guion y las partituras de la obra haciendo click aquí.

Associació Unió Musical Bocairent. Estreno en el 80é Concert de Música Festera de Bocairent 2019. Con la colaboración de los dulzaineros de l'Aljub de Bocairent.


Alfredo Capità

Una de mis primeras composiciones para las fiestas de Moros y Cristianos. Encargada por la familia de Alfredo Reig Capitán Cristiano de las fiestas de Moros y Cristianos de Ontinyent 2004. Alfredo Capità podría llamarse también 'marcha contrabadista' ya que intenté emular el ritmo más ligero que necesitan los 'contrabandistas' para hacer sus movimientos de Navaja.

A nivel musical, la obra es de alguna manera programática imaginando un viaje por el 'boato' de la capitanía. Desde la monumental carroza tirada por caballos hasta la mini historia de amor del Capitán mientras pasea por el mercado.

Por deseo expreso del autor puedes descargar el guion y las partituras de la obra haciendo click aquí.

Orquestra de Vents Filharmonia. Director: Ramón García i Soler. 2004.


Jaume Blai Santonja Espinós

Jaume Blai Santonja Espinós va néixer a Bocairent al 1986 i començà els seus estudis a Ontinyent, al conservatori professional Josep Mercior Gomis, amb la modalitat de percussió. Posteriorment va continuar el grau superior de música a Barcelona, a l’ESMuC i el completà amb un màster de percussió al Reial Conservatori d’Amsterdam. També té un màster de direcció del Reial Conservatori d’Anvers.

En 2011 i durant 8 anys, fou percusionista principal de la Antwerp Symphony Orchestra, a Bèlgica, temps durant el qual també va col·laborar amb orquestres com la Concertgebouw d’Amsterdam, la Rotterdam Philharmonic o la Orquesta Nacional de España entre altres, treballant baix la direcció de grans directors com Mariss Jansons, Daniele Gatti, Yannick Nezet-Seguin, Valery Gergiev, Pierre Boulez, Andris Nelsons o Zubin Mehta. També fou membre fundador del  grup de cambra Natàlia Ensemble i del duo Akt-tek.  

Jaume combinava la seva activitat com a percussionista amb el de director de banda i orquestra, però aquesta es va detindre per a dedicar-se a temps complet a la direcció d’orquestra en 2018 quan va passar a ser director assistent de la City of Birmingham Orchestra (CBSO) al Regne Unit.

Jaume ha estat al front d’orquestres com la mateixa City of Birmingham Orchestra (CBSO), l’orquestra de la BBC-Wales, l’orquestra de la RTVE, l’orquestra Simfònica Verdi de Milano, l’Antwerp Symphony orchestra, l’Orquesta de Extremadura, l’Orquesta de Córdoba, The World Orchestra, l’ADDA·simfònica d’Alacant i la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) entre altres. Pròxims compromisos el portaran a dirigir concerts de temporada a orquestres com l’Orquestra del Teatro Regio di Parma, la Leeds Symphony Orchestra o la Orquesta Nacional d’España.

Jaume ha aconseguit importants resultats en concursos internacionals de direcció com per exemple ser quart-finalista en el ‘XII Cadaqués Orchestra International Conducting Competition’, un dels seleccionats per a les fases finals  del ‘Donatella Flick Conducting Competition’ a Londres i, en juny de 2020 serà un dels 4 participants de la prestigiosa masterclass que organitza l’orquestra de la Concergebouw d’Amsterdam sota les instruccions d’Ivan Fischer.

Segons aquest director, el món de la direcció no pot estar allunyat del de la composició, i per això també té activitat com a orquestrador i arreglista, a més de tenir un considerable nombre de creacions pròpies, especialment per a música de cambra, una de les seues altres passions.

Ací hi ha un llistat de les seves obres originals, on no s’inclouen les d'orquestracions de cançons corals infantils i arrangements per a grup de percussió, ensembles d’orquestra etc.

2002

Als Xacals (Marxa Cristiana)

La Festa ja està ací - Suite per al Pregó de festes D’Ontinyent

Naders (Marxa Mora)

2003

Maria bautista (Pasdoble)

Obertura esotica (Fanfara/Obertura)*

*Dedicada a les trobades 'Com sona l’E.S.O.'

2004

Alfredo Capità (Marxa Cristiana)

50 anys (Tango per a marimba y violoncel)

2005

Rei Gaspar (Fanfàrria)

2006

'Fanfara per a una trobada no comú’ (Fanfara/Obertura)*

*Dedicada a les trobades 'Com sona l’E.S.O.'

2007

El Señorito ‘cojones’ (Pasdoble Contrabandista)

2008

Pepe Guerola Contrabandista (Pasdoble)

2009

'Bocairent 1984, homenatge als meus pares’ (Pasdoble Simfònic)

*Primer premi Concurs de pasdobles 150 aniversari de les festes de Bocairent

2010

Orchestral Etude #1

Orchestral Etude #2

Orchestral Etude #3

2014

Rapsòdia Bocairentina (Variación sobre les danses de Bocairent)

*‘in memoriam’ Joan Martinez

2018

La llegenda d’en Ragra (Marxa Cristiana)

Jaime ‘Penya’ (Marxa Zuava, m.c.)

2019

'La Fireta' (Fantasía per a colla de dolçaines i percussió)

www.jaumesantonja.com

Puedes hacer comentarios!

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Septiembre 2021
L M X J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline