‘Nasrani’ i ‘Madina Bilyana’, de Jesús Gandia, protagonistes en gener d’Entre Pasodobles y Marchas

Jesús Gandia Protagonista Entre Pasodobles Marchas

En gener de 2020 dediquen la nostra secció 'Entre Pasodobles y Marchas' a la Marxa de Processó 'Nasrani' i a la Marxa Mora 'Madina Bilyana', del compositor Jesús Gandia i Navarro.

¿Com funciona aquesta secció?

Aquesta secció està dedicada al gènere del pasdoble i a tota classe de marxes: les presents a les nostres festes de moros i cristians i altres. La curiositat d'aquesta secció és que el protagonista de cada mes serà qui trie a l'autor que ocuparà la seua plaça el mes següent, creant així una selecció de pasdobles triats totalment pels seus propis protagonistes.

 

 

Cada mes, l'autor protagonista seleccionarà dos o tres de les seues obres, que podrem escoltar en les versions escollides pel compositor. A més, coneixerem les notes al programa, la història de cada marxa i al compositor.

Per elecció de Jesús Gandia i Navarro, el protagonista de la secció del mes de febrer serà Jaume Blai Santonja.


NASRANI

Marxa de Processó dedicada pel Primer Tro 2019, Tono Sánchez, a la Comparsa Mossàrabs d’Ontinyent. El nom fa referència a una paraula àrab què identifica als cristians que vivien entre la població musulmana.

La marxa està dividida en:

INTRODUCCIÓ:
Seccionada en dos parts, la primera basada en un antic cant antifonal arameu què servirà com a motiu dels distints temes que apareixeran al llarg de la peça i una segona part en la qual es fusiona aquest cant amb un dels motius principals de la marxa mora Mossàrabs 1960” del compositor ontinyentí José María Ferrero Pastor i què representa la comparsa a la qual està dedicada.

PRIMERA SECCIÓ (A)

PRIMER TEMA. Variació d’un dels temes de Mossàrabs 1960 tractat progressivament de manera imitativa.

SEGON TEMA. Variació del motiu principal de la peça (cant arameu) amb l’aparició de les cridades de trompa de Mossàrabs 1960 que alhora fan referència a la crida a l’oració del muetzí.

SECCIÓ D’ENLLAÇ. Breu secció elaborada a partir del motiu principal i què enllaça amb el tercer motiu.

SEGONA SECCIÓ (B)

TERCER TEMA. De la mateixa manera que el primer tema; aquest nou motiu està tractat de manera imitativa per tal de crear tensió per a arribar a l’última secció de l’obra.

TERCERA SECCIÓ (A’)

QUART TEMA. Recapitulació del segon tema com a tema principal amb cànon junt a un contrapunt a partir del tercer tema.

CODA:
Formada pel motiu de Mossàrabs 1960 i el motiu principal de l’obra ( segon tema).

Per desig exprés de l'autor pots descarregar tots els materials de l'obra fent clic aquí.

Sobre l'àudio

Interpreta: Agrupació Musical d’Ontinyent

Director: Saül Gómez Soler


MADINA BILYANA

Marxa Mora dedicada a la memòria de Jordi Rodríguez, la qual va ser guardonada amb el Primer Premi del “V Concurso de Composición Música Festera Compositor Manuel Carrascosa” de Villena. El nom va ser escollit pels promotors del concurs fent referència a la mateixa ciutat de Villena.

La marxa està dividida en:

INTRODUCCIÓ:
Secció formada per un motiu que posteriorment anirà desenvolupant-se.

PRIMERA SECCIÓ

TEMA A.
A partir de l’obstinat del metall greu, va creant-se una melodia que gira al voltant de diversos centres tonals fins arribar a la preparació de la següent secció per stretto.

TEMA B.
Nou tema què apareix a l’obra elaborat de manera imitativa per augmentació i que posteriorment serà utilitzat en l’última secció. Una peculiaritat d’aquesta secció la trobem a la part central en la qual el tema finalitza abruptament amb un canvi d’instrumentació per a tornar a reprendre’s quatre compassos després.

SEGONA SECCIÓ

TEMA C.
Basat en el stretto del tema A que es desenvolupa harmònicament i estructuralment fins el següent tema.

TERCERA SECCIÓ

TEMA B’
A partir del tema B de la primera secció es forma aquest tema amb un contrapunt basat en la introducció i la secció central del tema B.

CODA:
Secció liquidativa formada per tots els motius que han aparegut a la peça.

Per desig exprés de l'autor pots descarregar tots els materials de l'obra fent clic aquí.

Sobre l'àudio

Interpreta: Agrupació Musical d’Ontinyent

Director: Jesús Gandia Navarro

Gravació realitzada al Teatre Etxegaray en el Cicle de Concerts de Música Festera organitzat per la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia el 18 de febrer del 2018.


Jesús Gandía i Navarro

Naix a Ontinyent en 1980. S’inicia al món de la música a l’escola del Grup de Dolçainers i Tabaleters 'El Regall' i continua al Conservatori Professional de Música d’Ontinyent estudiant oboè, de la mà de professors com Jordi Soler, Roberto Turlo o Servando Zarzoso.

És Titulat Superior de Música en l’especialitat d’Oboè amb els professors Rafael Cuéllar i Vicent Llimerà, i Graduat en Interpretació de la música antiga en l'especialitat d'oboès històrics amb el professor Albert Romaguera, ambdós títols pel Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló de la Plana. A més posseeix el títol de Grau Professional en l’especialitat de Dolçaina, pel Conservatori Municipal d’Albaida, tenint com a professor a Joan Martínez. Complementàriament ha cursat estudis de música antiga al Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona amb el professor Josep Domènech.

El seu desenvolupament professional dins del món de l’oboè s’amplia amb la participació al Grup Instrumental Simfonies -del què és membre fundador-; les col·laboracions amb la Jove Orquestra de Castelló, l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent i l’Orquestra Simfònica Ciudad de Cuenca i el grup de música antiga 'A l’Antiga'. Aquesta experiència ha estat complementada amb les col·laboracions amb Xarxa Teatre.

Actualment és professor d’oboè i dolçaina a les Escoles de Música de l’Agrupació Musical d’Ontinyent, Amanci Amorós d’Agullent, a l'escola de Música de la Unió Musical la Pobla del Duc, a Ad Libitum d’Ontinyent i al Centre Professional de Música de l'Alcúdia.

És membre del Grup de Dolçainers i Tabaleters del Regall, de l’Agrupació Musical d’Ontinyent i director de les colles de dolçaina i percussió 'La Pedrera' d’Albaida i 'La Rosca' de l’Alcúdia.

Entre els guardons obtinguts en el món dela composició, destaquen el primer premi a la categoria 'Música per a concert' al VIII Concurs de Composició Poble de Muro amb l'obra 'Anak Saudara'; el primer premi al 'V Concurs de composició per a festes de Moros i Cristians Compositor Manuel Carrascosa' de Villena amb la marxa mora 'Madina Bilyana'; al X Concurs de Composició Poble de Muro va obtindre el primer premi i menció especial 'La Xàfigà' en la modalitat de moros i cristians amb la marxa mora 'Persèpolis' i menció especial amb el pasdoble 'La Navarreta'. Els últims premis aconseguits són al XI Concurs de Composició Poble de Muro en l’estil 'Música per a Moros i Cristians' per a dolçaina i percussió amb una Menció d’Honor i Menció especial 'La Xafigà' amb la marxa cristiana 'Valhalla'.

Puedes hacer comentarios!

También te recomendamos

Error: No articles to display

CALENDARIO DE EVENTOS

Julio 2021
L M X J V S D
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Lo + Leído

Error: No articles to display

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline