La Unió Artística Musical d’Ontinyent celebrará el concierto del Mig Any Fester 2020

Unio Artistica Musical Ontinyent Celebrara Concierto Mig Any Fester

La Banda Sinfónica de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent ('La Unió') celebrará el domingo 23 de febrero, a las 11.30 h, su concierto del Mig Any Fester de Ontinyent, en el Teatro Echegaray.

Será, como cada año, un verdadero homenaje a la Música para los Moros y Cristianos. El concierto estará dirigido por el director titular de La Unió, Ramon Garcia i Soler, y contará con la participación de compositores de primer nivel que serán invitados a dirigir sus obras, como son Mario Roig Vila, Daniel Juan Ferrero Silvage, Rafael Mullor Grau, Saül Gómez Soler, Joan Enric Canet Todolí y Vicente G. Casanova Martínez.

 

 

El programa es el siguiente:

1a Parte 

Onteniente (pd)
José Mª Ferrero Pastor 

Atlantis (mm)
Vicente Gabriel Casanova Martínez (**) 

Masovera (pas masero)
Mario Roig Vila* (**) 

El desficiós (mm)
Daniel Juan Ferrero Silvaje (**) 

El guardià (mc)
Saül Gómez Soler (**)

2a Parte 

Kalifa i català (pd)
Javier Forner Galbis (‘’) 

Eleazar (mc)
Rafael Mullor Grau 

L'embaixador (mm)
Amando Blanquer Ponsoda 

Entrada cristiana de Elda (mc)
Joan Enric Canet Todolí 

Mozárabes 1960 (mm)
José Mª Ferrero Pastor

* Estrena
(‘’) Estrena en concert
(**) Amb la participació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Regall”
d’Ontinyent.

Director titular: Ramon Garcia i Soler
Directors convidats: Vicente G. Casanova Martínez, Mario Roig Vila, Daniel J.Ferrero Silvage, Saül Gomez Soler, Rafael Mullor Grau i Joan Enric Canet Todolí.


Notes al programa:  

1ª part

Onteniente (pd) – 1945

José Mª Ferrero començà la seua carrera com a compositor amb 19 anys, en 1945, amb aquest pasdoble titulat Onteniente, què fou estrenat per la banda Unió Musical el 8 de desembre en el concert que aquesta oferia amb motiu de la celebració de la Immaculada Concepció, patrona d’Ontinyent. Es tracta d’un pasdoble de tall clàssic, on el Mestre inclou timbals i solo de flautí a la partitura; elements que posteriorment no tornaria a utilitzar als seus pasdobles. Hui l’escoltem de nou als escenaris en commemoració del 75 aniversari de la seua composició.

Atlantis (mm) – 2019

Atlantis és una marxa mora que naix d’un acord augmentat format per un motiu de quatre notes. Gràcies a ell, l’espectador s’endinsa amb l’atmosfera creada per la música. Aquest motiu anirà desenvolupant-se i creant les melodies que es podran escoltar al llarg dels diferents temes. Amb un estructura d’arc, l’autor aconsegueix domar-li forma i cohesió. La marxa fou estrenada el passat 17 de novembre per la Societat Musical del
País Valencià a Barcelona, on va ser Finalista al I Concurs de Música Festera “Casa València” de Barcelona.

Masovera (pas masero) – 2020

Masovera és un pas masero del compositor d'albaidí Mario Roig Vila, que tenim l’honor d’estrenar en aquest concert. Pel que fa a l'obra, i en paraules del propi autor, podem llegir:
'Dedicat a Reis Alborch Pastor, Capitana per la Comparsa Llauradors d'Ontinyent, per molts anys més de música i festa, amb estima del seu marit Hanno Franz. Ontinyent 2020. Aquest pas masero és el compendi de tota una vida, de l’esperit fester, de les tradicions i de la música que ha fet ser com és Reis. Trobarem el toc de les Albades anunciant la festa i el càrrec de Capitana, les pinzellades de la Muixeranga, el Ball dels Gegants, Raimon i "Al vent", el Fandango n.4 d'Ontinyent i, com no podia faltar, eixe record a l’obra del mateix compositor Tabal i aragüells.'

El desficiós (marxa mora) – 2008

Daniel Ferrero ha sigut un dels grans referents de la música festera amb peces com Aragonesos 99, Rais Kabir, Chenco Pla, Als pregoners, entre moltes altres. L’actual director de la Unió Musical d’Alberic composà aquesta marxa “de tall clàssic” l’any 2008. Una marxa on es denota l’ofici de compositor i l’estil semblant a les del seu pare, el Mestre, on abunden els contrastos entre el lirisme de la fusta i les fanfàrries del metall.

Segons podem llegir a la partitura:'està dedicada a José Torró, músic de la Unió Artística Musical d’Ontinyent, i en especial a la seua dona Conxeta Bas, en representació de totes les dones dels músics, per tot el recolzament cap al seu home en la seua feina com a músic de banda.'

El guardià (marxa cristiana) – 2013

La figura de l’ontinyentí Saül Gómez s’ha convertit, des de fa anys, en un referent en quant a innovació en la música festera. Títols com Xabat, Inarpa, El bote o les més recents Kapytan i Santiago Capitan Abencerraje, són uns clars exemples del què anteriorment comentàvem. No obstant, el que durant molts anys fou component de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, també s’està obrint un lloc privilegiat al món de la composició simfònica, la direcció musical i el mon de l’audiovisual.

El guardià es tracta d’una marxa cristiana de gran dificultat, tant interpretativa com compositiva, creada en 2013 i dedicada a Sergio Gil, Ambaixador Cristià per la comparsa Asturs d’Ontinyent. Fou estrenada aquell mateix any pel Cercle Musical Primitiva d’Albaida en el concert de gravació del CD homònim.

2ª part

Kalifa i català (pasdoble) – 2019

Kalifa i català és un curiós cas de pasdoble on es barregen elements més associats a les danses catalanes com la sardana, amb d’altres més associats a la música de les costes del nord d’Africa. Per a unificar aquests elements, a priori molt distants, l’autor els fusiona amb el que popularment anomenem com estil de “pasdoble sentat”, creant així una nova visió del pasdoble que no deixarà indiferent a ningú.

Es per això que, a les primeres seccions de l'obra, trobarem clares referencies a “pasdobles sentants” com Mi Barcelona de Julio Laporta, i als ritmes de sardana i al flabiol i tamborí catalans; mentre que a partir del Trio, prendrà importància la part àrab amb clares referències a la marxa mora de la sarsuela Moros y Cristianos, del mestre José Serrano.

La composició està dedicada a Paco (membre de la filà Kalifes d’Albaida) i MªCarmen, en les seues Noces d’Or; tots dos oncles de l’autor que viuen a la ciutat de Barcelona.

Eleazar (mc) – 2008

La marxa cristiana Eleazar es va compondre al juliol de 2008 per a ser l'obra obligada del Certamen d'Oliva al febrer de 2009.

És una obra molt exigent i virtuosa, tant per als músics com per al director. La seqüència harmònica en què està basada l'obra s'ha tret del propi nom. El resultat és una escala octatònica que apareix i desenvolupa durant tota l'obra. Cadascuna de les notes resultants són utilitzades com a tonalitat en tots els temes.
L'autor va dedicar l'obra, amb molt d'afecte, al seu fill xicotet Eleazar.

L’ambaixador (mm) – 1958

L’Ambaixador es tracta sens dubte d’una de les partitures festeres més completes què mai s’hagen escrit. Escrita per un jove Blanquer l’any 1958, fou guardonada amb el 1r Premi al Concurs de Música Festera d’Alcoi. És tot un monument a la creació musical, on podem apreciar influències d’autor impressionistes com Ravel o Debussy, neoclàssics com Stravinsky o, fins i tot, de l’hongarés Béla Bartók; estils i compositors que marcaren un abans i un després en l’estil del compositor alcoià, tant en la música festera com a la simfònica.

Entrada cristiana de Elda (mc) – 2010

L’autor de Port de Sagunt és un dels deixebles més destacats del desaparegut compositor alcoià Amando Blanquer. La seua trajectòria compositiva l’ha dut a composar una gran quantitat d’obres de diversos gèneres i estils, què van des de la música de cambra fins a la música simfònica, escènica i, com no, festera. Entrada cristiana de Elda li fou encarregada per a ser obra obligada al 25è Certamen de Música Festera d’Elda l’Any 2010.

Es tracta d’una marxa sense cap element extra-musical, és a dir, sòls pura música. De forma generalment clàssica, però amb elements harmònics i instrumentals més actualitzats, hi podem trobar algunes referències a les marxes del seu mestre Amando Blanquer, a l’igual que també es poden apreciar d’altres dels seus referents clàssics, sobretot de l’Europa de l’est.

Mozárabes 1960 (mm) – 1960

Com bé deia el mestre Blanquer "les obres són com les carabasses al forn, unes vegades t’ixen molt bones i d’altres cremades". Doncs bé, estarem d’acord que el Mestre Ferrero donà en el clau amb aquesta marxa. Una marxa plena de lirisme i sentiment, què no deixa indiferent a ningú.

José Mª Ferrero dedicà aquesta joia de la música festera a la què en aquell moment era la seua comparsa, i de la qual fou fundador: la comparsa Mossàrabs d’Ontinyent.

Igual que ocorria amb la primera obra del concert, tanquem el programa amb altra peça del Mestre Ferrero, una composició que, a més, enguany compleix el seu 60 aniversari.

Las entradas para el concierto se pueden adquirir en el servicio web de entradas de Caixa Ontinyent: https://www.reservaentradas.com/entrada/valencia/teatroechegaray/concert-societat-unio-artistica-musical-d-ontinyent-concert-mig-any/40/?step=2

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Mayo 2020
L M X J V S D
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline