L’Avanç del Campello obrirà el I Certamen d’Interpretació de Música Festera ‘Vila de Cocentaina’

L'Associació Musical l'Avanç del Campello, baix la batuta de Luis Seguí Company, serà la primera banda en actuar al I Certamen d'Interpretació de Música Festera 'Vila de Cocentaina' el pròxim 1 de maig.

 

 

El Certamen tindrà lloc al Centre Cultural El Teular a partir de les 19 hores. Aquest és el programa que interpretaran:

Pasdoble del Passacarrer: l’Avanç 
Luis Seguí

Pasdoble de Presentació: El Camino 
Josep Vicent Egea Insa

Obra Obligada (Marxa Cristiana): Millennium 
Josep Robert Sellés i Camps

Obra Lliure (Marxa Mora): Khafaja 
Carlos Pellicer Andrés

Director: Luis Seguí Company


El Camino: Va ser Primer Premi al II Concurs de Composició 'Villa de Albatera' 2011.

Khafaja: Finalista al IV Concurs de Composició de Música Festera 'Villa de Calpe' 2004. Dedicada al director i amic de l'autor Rafael García Vidal. El treball es basa en versos àrabs antics, prenent com a punt de referència les lletres inicials de cada vers per a construir la relació sonora sobre la qual es construeix l'obra.

Millennium: L’any 2000 es va celebrar a Cocentaina el IV Centenari de la proclamació de Sant Hipòlit com a Patró de la població. Una de les iniciatives per celebrar aquesta efemèride va ser l’encàrrec d’un HIMNE commemoratiu que va portar per títol “SANT HIPÒLIT CREU i LLUNA”. La lletra del mateix va anar a càrrec de Joaquín Palací González, mentre que la música va ser composta per Josep Robert Sellés i Camps.

L’himne va ser estrenat el 4/3/2000 per la Unió Musical Contestana i el Cor de Cambra Discantus, dirigits per l’autor. Posteriorment, i a fi de que dit himne pogués ser interpretat en les celebracions litúrgiques, es va adaptar per a orgue i cor.

Ja en 2018 sorgeix la iniciativa per part de la FEDERACIÓ JUNTA DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS de Cocentaina de convocar el “I CERTAMEN D’INTERPRETACIÓ DE MÚSICA FESTERA VILA DE COCENTAINA” i s’encarrega a Josep Robert Sellés i Camps la composició d’una Marxa Cristiana , destinada a ser l’obra obligada del concurs i que l’essència estructural de la qual fos el mateix himne “SANT HIPÒLIT CREU i LLUNA”.

El primer que va quedar determinat va ser el títol de l’obra: “MILLENNIUM”, a causa del fet d’haver estat compost l’himne original en l’any 2000 i ser precisament aquest any el del naixement del segon fill de l’autor. Nou “mil·lenni”, nous projectes i gran mirada cap al futur de món de la festa contestana.

Compondre una marxa cristiana a partir de l’himne requeria un replantejament absolut de l’obra amb generació de nous materials motívics desenvolupats a partir dels existents a la partitura original.

Es va decidir, així mateix, recórrer a la historia d’Hipòlit de Roma perquè servís de fil conductor al discurs musical. Hipòlit va ser Prevere de l’Església de Roma en l’època del Bisbe Ceferino, distingint-se per la seva cultura i eloqüència.

Més tard Hipòlit va acusar el bisbe Ceferino d’afavorir l’heretgia cristològica i de danyar la disciplina de l’Església pel seu lax accionar en permetre el reingrés a l’Església a antics membres exclosos en raó d’ofenses greus.

El resultat va ser un cisma i és probable que aquesta va ser la raó per la qual Hipòlit es va allunyar de l’Església durant uns deu anys liderant una congregació separada. MILLENNIUM Josep Robert Sellés i Camps Marxa Cristiana Durant les persecucions de l’emperador Maximino el Traci de l’any 235, Hipòlit i Ponciano, que era llavors Papa, van ser exiliats a Sardenya, on van morir. La llegenda diu que Hipòlit va morir arrossegat pels seus cavalls tirant de les seves extremitats.

Un 13 d’agost de 236 els cossos dels exiliats van ser enterrats a Roma, el que porta a suposar que abans de la seva mort, Hipòlit va ser rebut novament en el si de l’Església i des de llavors la seva memòria és venerada com a sant i màrtir.

“MILLENIUM” consta de 4 temes que s’exposen amb caràcter cíclic, el que significa que els motius reapareixen en posteriors seccions de l’obra.

S’inicia la marxa cristiana amb un tema “Brillant” que reflecteix el respecte social que Hipòlit tenia entre els seus conciutadans per la seva eloqüència i cultura.

Posteriorment, s’exposa un segon tema “Reflexiu” pretenent evocar el descontent d’Hipòlit amb el bisbe Ceferino per readmetre a l’Església membres que havien estat exclosos per ofenses greus.

A partir d’aquí, i nascut del treball motívic del material existent, apareix un potent i decidit tercer tema que reflecteix la “Rebel·lia” que Hipòlit decideix mantenir davant la postura oficial de l’Església i el posterior lideratge del cisma durant deu anys.

Aquest tercer tema és desenvolupat amb uns motius molt direccionats a l’agut i altres cap als greus. És la imatge sonora que es pretén reflectir al martiri de Sant Hipòlit, en què els seus cavalls tiraven de les seves extremitats en sentits oposats.

Finalment, apareix un quart tema amb caràcter “proclamatiu” que s’exposa quatre vegades i en què poc a poc es va elevant la tensió, la densitat, la dinàmica i reapareixen la totalitat de part dels motius dels temes anteriors amb una eclosió final. És el reconeixement públic de Sant Hipòlit com a Patró venerat, honrat i símbol d’unió de tot un poble.

“MILLENNIUM” es converteix així en la banda sonora i emocional del nostre Patró Sant Hipòlit, projectant la seva imatge des del passat a un futur integrador de tota una societat que el venera i honra per sempre.


El jurat estarà format per Rafael Mullor Grau, Ramón Garcia i Soler i el compositor de l'obra obligada, Josep Robert Sellés i Camps. Francisco Valor Llorens actuarà com a secretari del Jurat, amb veu però sense vot.

El I Certamen d'Interpretació de Música Festera 'Vila de Cocentaina' estarà presentat pel director de Les Nostres Bandes de Música, Octavio Hernández Bolín.

Respecte als premis, seran els següents:

- Primer Premi i Trofeu: 3.500 euros

- Segon Premi: 2.000 euros

- Tercer Premi: 1.000 euros

Puedes hacer comentarios!

CALENDARIO DE EVENTOS

Septiembre 2020
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Vídeos + Recientes

Fotogalerías NBM

Las cookies nos ayudan a personalizar NUESTRAS BANDAS DE MÚSICA especialmente para ti y algunas son imprescindibles para que nuestro sitio web funcione. Las cookies también nos permiten mostrar ofertas y promociones personalizadas, tanto dentro como fuera de nuestro sitio web.
Cómo Configurar Aceptar Decline